Interview

‘Als Rotterdamse jongen heb ik van niets, iets gemaakt’

Voormalig basketballer Francisco Elson (41) is niet alleen op fysiek gebied iemand om naar op te kijken (2.08 m). Op basketbalgebied leverde de Surinaamse Rotterdammer namelijk de ultieme topprestatie: NBA kampioen met de San Antonio Spurs in 2007. NatioSuriname ging met de succesvolle ex-sporter in gesprek over onder meer zijn basketbal carrière, band met Suriname en kennis over het Surinaamse voetbal.

U bent een geboren en getogen Rotterdammer. Kunt u iets vertellen over uw jeugd in deze stad?

“Als Rotterdamse jongen heb ik van niets, iets gemaakt. In mijn jeugd hield ik als kind van kattenkwaad uithalen. Ben opgegroeid in Rotterdam-West op de Middellandstraat. Heb er gewoond tot m’n 18e. We hadden het niet breed. Mijn ouders hebben hard gewerkt toen zij in Nederland neerstreken. Daarbij hebben zij mij heel veel bijgebracht op het gebied van discipline, opvoeding en doorzetten tot succes volgt. In Rotterdam voel ik me op mijn gemak.”

Wanneer bent u zich voor het eerst gaan richten op basketbal?

“Sport was in eerste instantie niet mijn ding. Tot mijn broer mij met het virus besmette. Ik ging met hem mee naar het basketballen. Zo ben ik van het spelletje gaan houden en dat heeft mij tot de dag van vandaag gemaakt tot wie ik nu ben en wat ik nu bezit. Het basketbal heeft mijn leven verrijkt.”

U bent in een aantal landen actief geweest als prof. Kunt u ons mee terugnemen in de tijd en uw basketbal carrière omschrijven?

“Mijn basketbal carrière begon echt op school in Amerika waar ik met plezier heel veel heb geleerd. De Spaanse competitie behoort tot de besten in de wereld. In Spanje ademt men sport. Basketbal is daar pure passie. Als je in Spanje een rol van betekenis hebt, kan je een grote worden. Mijn basketbal carrière eindigde ik in Iran bij Tehran.”

Op uw prachtige CV prijkt een NBA kampioenschap met de San Antonio Spurs. Wat doet zo een ongekende prestatie met u?

“Als actieve sporter kun je het gevoel van een NBA-titel niet omschrijven. Maar nu geeft het wel een rush om er over te vertellen. Dan heb ik het over de verhalen, de spelers, de tegenstanders, de ervaringen, belevenissen, de tranen, de zweet, de uren en het bloed.”

Francisco Elson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U bent van Surinaamse afkomst. Surinamers en voetbal gaan zeker samen. Wat vindt u van voetbal als sport?

“Ik vind sport überhaupt leuk. Alle facetten van sport en daarbij de passie die wordt getoond, vind ik leuk. Voetbal is dus een sport die ik leuk vind.”

Hoe ver reikt uw kennis van het Surinaamse voetbal, waaronder Natio (nationale voetbalteam van Suriname)?

“Op dit moment heb ik persoonlijk weinig kennis van het Surinaamse voetbal. Met andere woorden: er gebeurt niets. Ik ken alleen de Surinaamse spelers die in Europa spelen.”

Suriname is het enige lid van Wereldvoetbalbond FIFA dat geen gebruik maakt van de dubbele nationaliteit? Het invoeren van de dubbele nationaliteit zou Suriname een boost kunnen op voetbalgebied. Wat is uw mening hierover?

“Ik zeg: gelijk doen. Ik denk dat elke sporter die zich zelf prof of topsporter noemt het een eer zou vinden om voor zijn of haar vaderland uit te kunnen komen. Dat betekent dat jij behoort tot de besten als je wordt geselecteerd op basis van kwaliteit.”

Wat uw band met het land Suriname?

“Mijn ouders zijn er geboren en getogen en mijn familie woont er.”

Momenteel bent u werkzaam voor het bedrijf FlexPower. Waar staan jullie voor? En wat is uw rol binnen dit bedrijf?

“Vandaag de dag ben ik ondernemer en werk ik hard om met Flexpower, een verwarmende sport crème voor stijve, stramme spieren en gewrichten, de Europese markt te veroveren. Flexpower is een bedrijf dat mensen in beweging wilt krijgen. Indien mogelijk om meer te gaan sporten. Op deze manier willen we iets terug geven als maatschappelijke plicht.”

Francisco Elson | San Antonio Spurs

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top