SVB

Krishnadath, voorzitter van de SVB: “TROTS OP DE PRESTATIE VAN STAF EN SPELERS”

Gianni Infantino


Suriname groeit als voetbalnatie. Een mooi moment om mede stil te staan bij twee fantastische mijlpalen: plaatsing voor de Gold Cup op
19 november 2019 en het 100-jarig bestaan van de SVB op 1 oktober 2020. Aan het woord: John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond.We bevinden ons ongeveer een jaar na de prachtige plaatsing voor de Gold Cup. Kunt u aangeven hoe u het afgelopen jaar hebt beleefd?

“Positief. Een van de strategische doelstellingen, plaatsing voor de Gold Cup, kon hiermee worden afgevinkt. Het is de investering die we in dat opzicht hadden gepleegd waard geweest. Ongeveer 45% van onze begroting is in dit doel geïnvesteerd. Ik ben trots op mijn bestuursleden die achter de besluiten stonden om, ondanks alle commentaren, Dean Gorre en Jack Mangalie (“buitenlanders”) aan te trekken. Hiervoor werd een groot deel van het SVB-budget gereserveerd. Ook spreek ik mijn trots uit voor de prestatie van staf en spelers. Zij hebben de Gold Cup plaatsing mogelijk gemaakt. Hierdoor wordt in de regio gezegd dat Suriname wakker wordt.”


Gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan van de SVB. Graag uw reactie op deze fantastische mijlpaal.

“Ik heb in diverse documenten gesteld dat er in heel Suriname niet veel bedrijven of instellingen die 100 jaar bestaan. We zijn er trots op dat de SVB, met de nodige ups-and-downs die er ongetwijfeld moeten zijn geweest, nog fier overeind staat. Wij kijken er naar uit om, samen met de Surinaamse voetbalgemeenschap hier en elders in de wereld, een aantal zeer mooie beginpagina’s toe te voegen aan de volgende 100 jaar.”


Hoe zagen uw werkzaamheden eruit de afgelopen tijd?

“De afgelopen maand bestond uit het in orde maken van de aanvragen van de staatsdecoraties voor 52 voorzitters van de diverse clubs en lidbonden. Dit als dank richting de leden (lidbonden + clubs) die het Surinaamse voetbal in stand hebben gehouden en hebben ontwikkeld de afgelopen 100 jaar. Daarna een vanwege COVID-19 uitgestelde jaarvergadering waarvoor we de Director van de FIFA Regional Development Office (helpt op het gebied van voetbalontwikkeling in de regio, red.) hebben gevraagd naar het zogeheten FIFA COVID-19 Emergency Fund (financiële support van de Wereldvoetbalbond aan de noodlijdende voetbal industrie, red.). Hierover bestaan interpretatie verschillen onder onze leden.  Onze uitleg wordt namelijk niet door iedereen geaccepteerd. Daarom dit informatieve onderhoud via Zoom. Tussen de bedrijven door hebben we de nodige briefwisseling met de FIFA gehad over de spelers die we voor Suriname willen aantrekken, gesprekken met beleidsmakers (o.a. president, vicepresident en de voor ons relevante minister) gevoerd. Tenslotte zijn er voorbereidende gesprekken gevoerd om, als het zo ver is, het voetbal te herstarten, met inachtneming van de COVID-19 protocollen. Helaas is de herstart verder naar achter geschoven.”


Hoe ervaart u de situatie rondom corona in Suriname? En houdt u deze ook wereldwijd in de gaten?

“COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat het voetbal (contactsport) in Suriname sinds 13 maart 2020 volledig platligt. We zien een situatie aankomen dat er internationale verplichtingen zijn, maar spelers geen wedstrijden in de benen hebben. Met alleen trainen komen we er niet. De rest van de regio kampt met hetzelfde probleem, behalve de landen in Noord- en Midden Amerika. Om onze dromen waar te maken, zullen we naar oplossingen moeten zoeken.”


Wat vindt u van de ontwikkeling van Natio
onder Dean Gorre en de overige leden van de technische staf sinds de laatste aanstelling in 2018?

“Deze vind ik positief. De SVB heeft een groot deel van haar middelen aangewend om hun aan te trekken. Dit heeft al snel resultaat opgeleverd (plaatsing Gold Cup, red.). Ze hebben aangetoond vertrouwen te hebben in het Surinaamse voetbal en hun eigen kunnen.”


De loting van de Gold Cup heeft voor de volgende tegenstanders gezorgd: Costa Rica, Jamaica en een nog onbekende tegenstander. Wat vindt u van deze loting?

“Geen slechte loting. Met aanvulling van Surinaamse profvoetballers uit de rest van de wereld moeten wij als eerste in deze poule kunnen eindigen. Ik denk dat we voor een grote verrassing zullen zorgen bij deze Gold Cup.

Gianni InfantinoWat heeft de Gold Cup plaatsing voor u persoonlijk betekend? En in een breder plaatje: voor alle Surinamers wereldwijd?

“Voor mij is het makkelijk te zeggen: een doelstelling behaald. Breder gezien is het zo dat Surinamers, waar ook ter wereld, erg betrokken zijn met wat er in het thuisland gebeurt. Voetbal is daar een belangrijk onderdeel van. Veel Surinaamse voetballers in Nederland en de rest van de wereld verdienen op het veld hun sporen en laten deze daar ook achter.”


Hoe kijkt u aan tegen het doorgevoerde “sportpaspoort” in samenhang met de prestaties van het nationale team?

“Reeds in 2014 heeft de SVB via DNA lid Hesdey Pigot een compleet voorstel voor een wetswijziging laten indienen. Deze is in een iets andere opzet ten uitvoer genomen. Echter, deze voldoet wel aan onze doeleinden. De nieuwe regering heeft de toezegging gedaan deze verder te finetunen.


Wat zijn de toekomstplannen van de SVB voor het voetbal in Suriname? Denk aan Natio, maar ook aan het clubvoetbalniveau (senioren) en jeugdvoetbal.

“Naast het halen van onze volgende target, plaatsing voor het WK 2022, zijn
we druk bezig met investeren in het jeugdvoetbal (jongens/meisjes) in stad
en district. Dat project zal vanwege COVID-19 naar volgend jaar worden verschoven. Daarnaast starten we komend seizoen definitief met een professionele competitie (in ontwikkeling). Dit moet volledig zijn uitgerold in een periode van 3 jaar. Verder hebben we het Dr. Ir. Franklin Essed Stadion volledig omgebouwd naar een internationaal voetbalstadion met een kunstgrasveld dat aan de FIFA normen voldoet. In 2021 denken we de eerste steen te leggen voor een nieuw voetbalstadion (gras) dat in de plaats komt van het Andre Kamperveenstadion. Het wordt een investering van max. 30 miljoen USD. Tevens komt er volgend jaar een Sport Medisch Centrum waar alle basis testen voor voetballers en overige sporters gedaan kunnen worden. De bemensing, naast de paramedische/medische expertise, zal worden verzorgd door het Ministerie van Volksgezondheid. Dit zal dit jaar nog definitief worden beklonken. Voor meer informatie wil ik geïnteresseerden wijzen op het SVB Strategisch Plan 2020 – 2023 dat op onze website is te zien.”


Klik op de afbeelding om het Strategisch plan van de SVB voor 2020 – 2023 te lezen.

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top