nieuws

“Dit soort publicaties, zoals deze van jullie, motiveert mensen”

Natio Suriname is verheugd met het uitbrengen van het boek Onze Nationale Trots. De release vond plaats bij de Rotterdamse voetbalvereniging CSV Zwarte Pijl. Derrick Echteld (DE, voorzitter Zwarte Pijl) en Rajendre Khargi (RK, de Surinaamse ambassadeur in Nederland) waren ook bereid tot een openhartig dubbelinterview.

Welkom bij onze release van Onze Nationale Trots. Vanuit Natio Suriname hebben journalist Jan Willem Spaans en ik dit boek samengesteld. We zijn supertrots op de uitkomst en ook heel blij dat jullie beiden willen meewerken aan dit interview. Hoe gaat het met jullie (werkzaamheden)?

RK: Op de eerste plaats ontzettend bedankt voor deze uitnodiging. Ik ben zeer vereerd dat ik dit boek mag ontvangen. Het gaat goed. De activiteiten zijn omvangrijk. Zoals u weet, is ons werk dat we moeten verzetten in Suriname niet mals. Naast alle crises die we al hebben, is daar ook de COVID-19 pandemie bovenop gekomen. Er wordt veel werk verricht. Veel voor de schermen, maar ook achter de schermen. Het vergt veel van onze tijd. Maar ik ben blij om te zien dat, op het gebied van het bestrijden van corona, iedereen meedoet. Iedereen is aan boord, iedereen pitcht in. Langzamerhand komt er verbetering in. Hopelijk zijn we binnen twee maanden weer uit het dal.

DE: Namens mij allen van harte welkom. Fijn dat jullie Zwarte Pijl hebben uitgekozen als plek om jullie boekpresentatie in te zetten. De club Zwarte Pijl gaat goed. Je weet waar we vandaan komen. We zijn in opmars, er is veel interesse van buitenaf. Denk aan de media, overige geïnteresseerden en ons eerste team dat goede spelers heeft aangetrokken om de club naar een hoger plan te brengen. Organisatorisch en voetbaltechnisch maken we stappen vooruit. Dat proberen we de komende jaren uit te bouwen. Met mij persoonlijk gaat het goed. Ik ben nu al 5 ½ jaar voorzitter naar volle tevredenheid. Je ziet gewoon een stijgende lijn te zien vanaf het punt dat ik ben begonnen. Voor mij is het een genoegdoening om Zwarte Pijl te besturen met inzet en de missie die ik toen heb ingezet.”

Wat kenmerkt de club Zwarte Pijl?

DE: We zijn een van origine Surinaamse vereniging.Tegenwoordig dragen we het uit als multicultureel.Zwarte Pijl is een plek waar je thuis kunt komen. Hier heb je verbondenheid, een stukje ons kent ons. Een plek waar je mensen uit je verleden, uit je omgeving kunt tegenkomen om gewoon gezellig over voetbal of politiek te praten. Op deze plek komen we samen en dat willen we ook zo behouden.

RK
: We hadden het zojuist over mijn werkzaamheden als ambassadeur. Kijk,
het werk van een ambassadeur heeft een aantal aspecten. Het ene is de diplomatieke relaties en alles wat daar mee samenhangt. De andere is om de relatie tussen Suriname en Nederland, welke ontwikkelingssamenwerking was, om te bouwen naar een business relatie, dus een handelsrelatie op basis van gelijkwaardigheid. Wat is ons gezamenlijke doel? Wat is het belang van elk land? Het derde is, denk ik, nieuw voor de Surinaamse diplomatie. Ik vind dat we op den duur de Surinaamse soft power moeten mobiliseren. En hiermee bedoel ik alles wat te maken heeft met sport, kunst, cultuur en literatuur.
Als je kijkt naar wat Suriname te bieden heeft op dat terrein, dan is er zoveel dat we onbenut laten. Hoe krijg je Suriname op de kaart? Suriname is momenteel op een vervelende manier op de wereldkaart. Maar er is tegelijkertijd zoveel positiefs betreffende Suriname dat we niet gebruiken. Kijk naar de resultaten van Natio, wat Dean Gorré met hen heeft bereikt. Hij heeft een Surinaams team gesmeed tot een geheel dat eenheid, kracht, resultaat en enthousiasme uitstraalt. Dit verbindt het land, verbindt de mensen. En dat soort elementen werken natuurlijk ook op het gebied van entertainment. Mensen als bijvoorbeeld Jörgen Raymann en Roué Verveer en deng boy (Deng Boy Fu a Birti, Surinaams cabaret duo uit Rotterdam, red.). Allemaal talenten die Suriname, ook op een andere manier, op de kaart krijgen. En daar moeten we ook trots op zijn. Dit is een van de taken die ik voor mezelf zie: anderen helpen en de soft power terug te zien in Suriname. En dit boek (Onze NATIOnale Trots, red.) is daar een voorbeeld van. Als we er allemaal voor zorgen dat we niet zelf een boek hier kopen, maar eentje kopen voor onze familie in Suriname, dan heb je op een dubbele manier die verbinding gemaakt. Dit soort boeken, zoals deze van jullie, motiveert mensen.

DE: Dat is ook het doel wat we met Zwarte Pijl voor ogen hebben. Om een platform te blijven behouden voor de generatie die een stukje Zwarte Pijl in zich heeft. Dat het hier niet ophoudt, maar dat we kunnen doorgeven aan de generatie na ons. Dat motiveert ook.”


Het boek gaat over Natio. Hoe goed kennen jullie beiden het nationale voetbalteam van Suriname?

RK: Nou, ik ben Natio pas echt goed gaan volgen door mijn functie als ambassadeur. Toen ik in Nederland de functie opnam, werd ik meteen door mensen benaderd met: het nationale elftal gaat op die bewuste dag afreizen richting Gold Cup met de vraag of ik ze kon afzwaaien. (Lachend) Toen dacht ik, o ja, nieuwe rol, nieuwe taak. Ik ben speciaal ’s ochtends naar Schiphol gegaan. Heb de jongens, Dean Gorré en Jack Mangalie gesproken. Dean heeft mij uitgelegd hoe hij het heeft aangepakt om deze spelers bij elkaar te krijgen. Wat mij aansprak was hun dedication, planmatige aanpak en de durf. Want je steekt je nek uit…en je weet hoe het gaat als je je nek uitsteekt…(lachend).

DE: Als ik eerlijk ben, volg ik het nu sinds een paar maanden. Voorheen heb ik me er niet mee beziggehouden. Mede omdat ik me meer bezig hield met het reilen en zeilen binnen Zwarte Pijl. Zoals gezegd: we komen van ver en dat was voor mij al een zware klus om bij te houden.”


Helpt het succes van Natio daarbij? Dat het meer in het nieuws is.

DE: Je ziet dat het meer gaat leven. We kregen laatst een toenadering van de krant waaraan ik jullie heb gekoppeld. Het speelt dus ook meer bij de media. Die willen bij een multiculturele club als Zwarte Pijl het enthousiasme polsen ten aanzien van het nationale elftal.” 


Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top