SVB

De Surinaamse Voetbal Bond 96 jaar

96 jaar SVB Surinaamse Voetbal Bond

De Surinaamse Voetbal Bond (SVB), opgericht op 1 oktober 1920, bestaat vandaag 96 jaar. Sinds 18 mei 1929 is de bond aangesloten bij de FIFA, deze erkenning werd op 7 juni 1929 groots gevierd. Daarnaast is de SVB net als de buurlanden Frans-Guyana en Guyana aangesloten bij CONCACAF, de voetbalbond van Noord Amerika, Centraal Amerika en de Caraïben.

Eerste interland

Op 28 januari 1921 vond de eerste (officieuze) interlandwedstrijd plaats tussen Suriname en Brits Guyana. Suriname verloor met 1-2. In 1934 werd de eerste officiële interland gespeeld in en tegen het Curaçao, de wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. In totaal speelde Suriname in de afgelopen 96 jaar 432 interlands (kwalificatie en vriendschappelijk). Van al deze interlands speelde Suriname 5 wedstrijden tegen Nederland, waarvan er nooit een gewonnen werd. Tevens wist het elftal ook nog nooit te winnen van Honduras, Mexico en Costa Rica. De grootste overwinning ooit werd geboekt op 24 maart 2004, In Paramaribo won Natio Suriname destijds met klinkende cijfers 8-1 van Aruba.

Ranking FIFA

Op de FIFA wereldranglijst heeft Suriname in september 2008 de hoogste notering, 84e plek, ooit gehad. Deze notering hebben de suriboys, hoe het nationale elftal van Suriname ook wel wordt genoemd, nooit meer weten te verbeteren. De laagste notering staat momenteel op plek 175.

Guyana en Trinidad

Suriname heeft de meeste interlands gespeeld tegen Guyana (67x) en Trinidad (57x). Tegen deze twee landen werden er in totaal 56 wedstrijden gewonnen en 39 verloren. Tegen Guyana scoorde Suriname ook de meeste doelpunten 143 en kreeg het er zelf 72 tegen.

André Kamperveenstadion

Het Surinaams elftal speelt haar thuis wedstrijden in het André Kamperveenstadion. Het stadion ligt in Paramaribo waar 6.000 mensen in kunnen. Het stadion werd later genoemd naar de oud-speler van Suriname André Kamperveen. Het heette eerst het Suriname Stadion. Recordinternational aller tijden is Clifton Sandvliet, hij speelde 30 interlands. Tevens is hij topscorer, hij scoorde in totaal 9 doelpunten.

Bekijk alle facts

Benieuwd naar alle facts over alle wedstrijden van Natio Suriname? Bekijk dan onderstaande infographic.

Natio Suriname Infographic

 

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top