Column

Hoelang kan de Surinaamse politiek in de slaapstand blijven?

Slaapmodus Surinaamse Politiek

Kenji Gorre – de zoon van voormalig Natio bondscoach Dean Gorre – heeft zijn eerste interland met Curaçao achter de rug (1-1 tegen Excelsior Rotterdam). Is dit opvallend nieuws? Op het eerste gezicht niet. Het zit ‘m in het gegeven dat – als de Surinaamse politiek de dubbele nationaliteit had ingevoerd – hij voor Natio uit had kunnen komen. Een gemiste kans voor open doel, want hij is een speler met een zeer grote potentie.

De Curaçaose voetbalbond is stapsgewijs successen aan het boeken. Plaatsing voor het WK 2018 was een grote ambitie. Helaas mislukte dit avontuur. Maar in oktober 2016 was het eerste grote succes een feit: plaatsing voor de Gold Cup 2017. En jawel, dit is gebeurd met hulptroepen uit het buitenland. Met spelers als Eloy Room (Vitesse Arnhem), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Jarchinio Antonia (GA Eagles) kun je je inderdaad zomaar plaatsen voor een eindtoernooi. De realiteit is dat zowel Room als Antonia voor Natio hadden kunnen uitkomen. Maar ja, de dubbele nationaliteit!?

Ik ga hardop speculeren. Het kan natuurlijk zijn dat de Surinaamse politiek helemaal geen zin heeft in het invoeren van de dubbele nationaliteit. Of dat het helemaal geen onderwerp is dat hoog op de agenda staat. Kan gewoon. Echter, wat me het meest stoort aan deze situatie is dat er radiostilte lijkt te heersen. Het heeft veel weg van een slaapstand, want ik zie niets verschijnen over dit onderwerp in de media. Is het nou zo lastig om je uit te spreken over dit onderwerp dat de toekomst van het nationale team van Suriname kan veranderen? Blijkbaar wel, anders was dit allang gebeurd. Aan de Surinaamse politiek de taak om een einde te maken aan de onzekerheid rondom de dubbele nationaliteit.

Hierbij wat tips:
1 – Zet het onderwerp op de politieke agenda en bespreek het in De Nationale Assemblée (DNA);
2 – Spreek je in de media uit. Zowel voor- als tegenstanders moeten hun zegje kunnen doen;
3 – Stel een redelijke termijn vast waarbinnen een beslissing kan worden genomen en communiceer dit naar alle Surinamers in de media en de Surinaamse Voetbalbond (SVB).

Surinaamse politiek, het slapen is voorbij!

Reacties

2 Comments

  1. Surivoetbal

    november 19, 2016 bij 11:12 am

    Deze kwestie voor wat betreft de dubbele nationaliteit voor voetballers is een zaak die al veel te lang op zich laat wachten.Ik vind dat vooral de Surinaamse politiek hier debet aan is omdat er nog altijd geen duidelijkheid is wat de DNA nou eigenlijk met deze zaak wil.In 2014 had de voorzitter van de SVB de heer John Krishnadath een wetsvoortsel ingediend.Alle DNA leden hadden een copie van het voorstel ontvangen.Even leek het er op alsof het wetsvoorstel in behandeling genomen zou worden,men zou het op de agenda plaatsen.Tot op de dag van vandaag word er totaal niet meer gesproken over het wetsvoorstel!Mijn vraag aan de DNA is,waarom niet?.Is het voetbal en dat geld natuurlijk ook voor alle andere soorten tak van sport,dan niet belangrijk?Het kan toch niet zo zijn dat je het volk maar zo in ongewisse laat?Dit kan gewoonweg niet meer!En de jaren verstrijken maar.De DNA moet eindelijk eens de knopen doorhakken!Of de dubbele nationaliteit nu wel of niet word doorgevoerd,is natuurlijk aan de Surinaamse politiek om dat te beslissen,maar het gaat er om dat het tenminste inderdaad BESPREEKBAAR word gemaakt,dan weten wij tenminste waar we aan toe zijn!Ik hoop dat de heer Krishnadath met een nieuwe strategie komt om deze zaak weer op de agenda te krijgen,want het blijft de laatste tijd wel erg stil en we horen er geen bal meer over!Misschien dat er een petitie ingediend kan worden met handtekeningen van de lokale voetballers,Suriprofs en de rest van de Surinamers die voor dit voortsel zijn?Ik bedoel ik zeg maar wat,maar door niks te doen en geen enkele handeling te plegen in positieve zin,zal er ook niks gebeuren.

  2. Turbo

    november 20, 2016 bij 7:44 am

    Inderdaad is het rond de dubbel nationaliteit voor sporters, de oppositie wou dat als eerste agenda punt op de DNA lijst maar de coalitie heeft dat geblokkeerd waardoor het debat geen doorgang kreeg , ik schaam me diep voor onze eigen politiek dat het na decinia lang nog geen oplossing is voor deze probleem , onze iplan heeft Curacao uitgevoerd en met succes ook ze hebben zich geplaatst voor de gold cup sterker nog onze buren ook Frans Guyana met hun buitenlandse speler , de vraag is wanneer wordt de politiek bewust van hun verantwoordelijkheid dat is de vraag.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

leraman.nl leraman.nl

Meest gelezen

To Top