Column

Hoelang kan de Surinaamse politiek in de slaapstand blijven?

Slaapmodus Surinaamse Politiek

Kenji Gorre – de zoon van voormalig Natio bondscoach Dean Gorre – heeft zijn eerste interland met Curaçao achter de rug (1-1 tegen Excelsior Rotterdam). Is dit opvallend nieuws? Op het eerste gezicht niet. Het zit ‘m in het gegeven dat – als de Surinaamse politiek de dubbele nationaliteit had ingevoerd – hij voor Natio uit had kunnen komen. Een gemiste kans voor open doel, want hij is een speler met een zeer grote potentie.

De Curaçaose voetbalbond is stapsgewijs successen aan het boeken. Plaatsing voor het WK 2018 was een grote ambitie. Helaas mislukte dit avontuur. Maar in oktober 2016 was het eerste grote succes een feit: plaatsing voor de Gold Cup 2017. En jawel, dit is gebeurd met hulptroepen uit het buitenland. Met spelers als Eloy Room (Vitesse Arnhem), Leandro Bacuna (Aston Villa) en Jarchinio Antonia (GA Eagles) kun je je inderdaad zomaar plaatsen voor een eindtoernooi. De realiteit is dat zowel Room als Antonia voor Natio hadden kunnen uitkomen. Maar ja, de dubbele nationaliteit!?

Ik ga hardop speculeren. Het kan natuurlijk zijn dat de Surinaamse politiek helemaal geen zin heeft in het invoeren van de dubbele nationaliteit. Of dat het helemaal geen onderwerp is dat hoog op de agenda staat. Kan gewoon. Echter, wat me het meest stoort aan deze situatie is dat er radiostilte lijkt te heersen. Het heeft veel weg van een slaapstand, want ik zie niets verschijnen over dit onderwerp in de media. Is het nou zo lastig om je uit te spreken over dit onderwerp dat de toekomst van het nationale team van Suriname kan veranderen? Blijkbaar wel, anders was dit allang gebeurd. Aan de Surinaamse politiek de taak om een einde te maken aan de onzekerheid rondom de dubbele nationaliteit.

Hierbij wat tips:
1 – Zet het onderwerp op de politieke agenda en bespreek het in De Nationale Assemblée (DNA);
2 – Spreek je in de media uit. Zowel voor- als tegenstanders moeten hun zegje kunnen doen;
3 – Stel een redelijke termijn vast waarbinnen een beslissing kan worden genomen en communiceer dit naar alle Surinamers in de media en de Surinaamse Voetbalbond (SVB).

Surinaamse politiek, het slapen is voorbij!

Reacties

2 Comments

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top