Column

Het volk heeft gesproken: sportpaspoort moet er komen

Mijn open brief aan de Surinaamse politiek.

Het Surinaamse volk heeft gesproken. 95% van onze bezoekers is voorstander van invoering van de dubbele nationaliteit. Of dit nu betekent dat men 2 paspoorten moet krijgen of dat er een sportpaspoort in het leven geroepen moet worden, is om het even. Als er maar actie wordt ondernomen.

Voormalig bondscoach, Dean Gorré, beschreef het een aantal maanden geleden al heel mooi: ‘het volgende dient te gebeuren. Een speler met een vader, moeder, opa of oma van Surinaamse afkomst is automatisch gekwalificeerd om voor Suriname uit te komen. Een paspoort is in dit verhaal niet het allerbelangrijkste. Het is puur een vorm van identificatie.’ De discussie over de dubbele nationaliteit is zinloos volgens Gorré. Hij komt vervolgens met een alternatief. ‘Als we het voor voetballers doen, moeten we het voor iedereen doen. Dat maakt het al geen discussie meer. Als het ware moet je de spelers gewoon een sportpaspoort geven.’

Snakken naar verandering

De Surinamers snakken naar verandering en willen Suriname, inclusief het schitterende volkslied, zien schitteren op een groot eindtoernooi. We hebben mannen zoals Seedorf, Davids, Henk Fraser, Roberto Godeken en ga zo maar door in onze gelederen. Zoveel ervaring en kennis mag niet verloren gaan. Als we de krachten van alle deskundigen kunnen bundelen, moet Suriname in staat zijn om hele grote stappen te maken in de mondiale voetbalwereld.

Groot voorstander

Wij van Natio Suriname zijn ook een groot voorstander van een diplomatiek sportpaspoort of de dubbele nationaliteit. De spelers in Suriname kunnen er alleen maar sterker en beter van worden. Denk bijvoorbeeld ook aan de transfermogelijkheden van onze spelers. De inkomsten door deelname aan deze toernooien kunnen vervolgens weer worden geïnvesteerd om zodoende een profcompetitie op te zetten in Suriname. Spelers moeten fulltime met hun sport bezig zijn om zo het maximale uit hun prestaties te halen.

Daarnaast moeten we de huidige en toekomstige trainers nog beter gaan opleiden om zo het niveau omhoog te krikken en te waarborgen om zo de volgende generaties klaar te stomen. Suriname dient voetballers van jongs af aan op te leiden en te begeleiden. De jeugd is de toekomst! Hier kan je over 10 tot 20 jaar de vruchten van plukken.

De faciliteiten in Suriname moeten ook worden verbeterd. Accommodaties moeten worden opgeknapt, er moet worden geïnvesteerd in goede velden en ga zo maar door. Er moet een prof cultuur gaan heersen in Suriname. Ik weet dat het een geldkwestie is, maar wat denk je dat er qua inkomsten binnen zal komen als Suriname deelneemt aan een WK? En dan heb ik het niet eens over wat deelname voor invloed kan hebben op de economie en het toerisme.

Kijk naar Trinidad en Tobago welke in 2006 voor het eerst in de geschiedenis zich wisten te plaatsen voor het WK voetbal met een Nederlandse trainer en spelers die overal ter wereld waren geboren, maar Trinidadiaans bloed door hun aderen hadden stromen.

Laat uw stem horen

Beste regering, laat uw stem horen en geef uw mening omtrent de dubbele nationaliteit. FIFA-voorzitter Infantino benadrukte het april jl. al: ‘Suriname moet een oplossing vinden voor de dubbele nationaliteit.’ Men wilt duidelijkheid. Of u nu voor of tegen bent, maakt niet uit. Maar laat uzelf horen. Suriname is klaar voor positieve veranderingen en laten we dit gezamenlijk en met vereende krachten doen.

Wi na wan!

Suriname United ????

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top