Natio Suriname

Kelvin Leerdam: “De ruwe diamanten uit Suriname mogen niet worden vergeten”

Door zijn sympathieke uitstraling en verstandige teksten is Kelvin Leerdam (29) een genot om te interviewen.

“Het was geen goede wedstrijd, maar finales moet je winnen.”, aldus een lachende Leerdam tijdens de opening van het interview. Hierbij refereert hij aan de 3-1 winst in de MLS-Cup finale tegen Toronto FC.

De verdediger annex middenvelder nam de openingstreffer voor zijn rekening. Naast het sportieve succes heeft hij ook niets te klagen over het leven in Seattle. “Waar ik woon heb ik het prima naar mijn zin. Het klimaat is vergelijkbaar met Nederland, maar in Seattle is het warmer in de winter denk ik.

Unieke prestatie van formaat
Het voorgerecht was er een om van te smullen. “Voorafgaand aan de laatste speelronde had ik een scenario in mijn hoofd. Nicaragua moest verliezen van St. Vincent en Suriname moest winnen van Dominica. Dit gebeurde waardoor Suriname al was verzekerd van de tweede plek in de groep.” ‘Het toetje’ was de perfecte climax. Op 19 november 2019, inmiddels een gedenkwaardige dag, leverde Natio een unieke prestatie door plaatsing voor de CONCACAF Gold Cup 2021 af te dwingen. Helaas was Leerdam niet speelgerechtigd voor het beslissende duel dat met 1-2 werd gewonnen. “Ik was blij, trots en op dat moment in Suriname. Dit zijn de moeilijkste wedstrijden om te spelen, omdat ze wisten wat St. Vincent had gedaan. Als je al vaker in dit soort situaties bent gekomen, dan weet je hoe je met zoiets moet omgaan. Voor Suriname was het de eerste keer. Het kan aan de ene kant heel veel druk brengen, maar aan de andere kant ook heel veel verslapping/plezier. Daarom is het extra knap dat ze deze prestatie hebben neergezet.”

Bovenstaand succes kan niet los worden gezien van de invoering van het sportpaspoort. Nigel Hasselbaink (Hapoel Beer Sheva, Israël) had de primeur door als eerste gebruik te maken van de regeling. De kleine aanvaller was direct van waarde door bij te dragen aan twee overwinningen in twee wedstrijden, met 1 goal. Diverse overzeese Surinaamse spelers, waaronder Ryan Donk (Galatasaray, Turkije), Diego Biseswar (PAOK Saloniki, Griekenland) en Miquel Nelom (Willem II, Nederland) kunnen na Hasselbaink en Leerdam voor een kwaliteitsimpuls gaan zorgen. Maar, zo vindt Leerdam: “de ruwe diamanten in Suriname mogen niet worden vergeten. Ideaal is als er een mix komt van jongens die enerzijds in Suriname zijn opgeleid en anderzijds buiten Suriname hun opleiding hebben gehad.”

Op meerdere manieren kan er naar deze prestatie van formaat worden gekeken.
De jeugd in Suriname krijgt een boost door inspirerende rolmodellen in en door het voetbal. Hierdoor krijgen jongeren het geloof dat ze ook tot grote hoogten kunnen reiken in het voetbal, maar ook daar buiten.  Een tweede manier is dat goede voetbalprestaties de eenheid van Surinamers positief beïnvloedt. “We moeten uitstralen dat we een Suriname zijn. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als er in Suriname een centrale plek komt waar mensen met elkaar voetbal kunnen kijken als Natio speelt.

Contact
Door een contact te onderhouden met potentiele internationals (Ryan Donk, Diego Biseswar, Mitchell Donald, Miquel Nelom, Tyaronn Chery en Florian Jozefzoon) wordt een eenheid op microniveau gevormd. “Er zijn meer spelers waarvan ik hoop dat ze een hart hebben voor Su. Als voetballer en mens.

 

Voorafgaand aan dit interview legden we Kelvin Leerdam 3 stellingen voor:

Plaatsing voor de Gold Cup kwam eerder dan ik had verwacht. Antwoord: NEE.
Dit is een moeilijke, maar toch zeg ik nee. De stijgende lijn zag ik al komen,
mede door het talent dat Suriname bezit en hoe ze de nations league zijn gestart. Nicaragua werd met 6-0 verslagen
in de eerste ontmoeting. Op papier de lastigste wedstrijd.  Dan heb je al het
gevoel dat er iets moois mogelijk is.”

Plaatsing voor de Gold Cup is een boost voor het land Suriname. Antwoord: JA.
“Kijk, toen ik pas in Amerika ging voetballen en ik zei dat ik uit Suriname kom, wisten ze niet waar Suriname lag. Heel veel mensen denken dat Suriname in Afrika ligt. Als ik dan Dutch Guyana zeg bijvoorbeeld, begrijpen de mensen wat je bedoelt.  Ik leg daarbij uit dat we naast Brazilië liggen en veel sporttalent hebben. Deze plaatsing helpt dus voor de naamsbekendheid.”

De invoering van het sportpaspoort is een goede zet. Antwoord: JA.
“Mijn persoonlijke mening is dat Suriname veel talent heeft.  Wereldwijd maken bijna alle landen gebruik van het mogelijke talent dat ze hebben. Of het nou komt doordat hun ouders daar zijn geboren of niet. Ze maken er gebruik van. Suriname gaat hier nu voor het eerst gebruik van maken door de invoering van het sportpaspoort.”


Wist je dat…

Zowel de vader als moeder van Kelvin Leerdam hebben gevoetbald?

Marlon Grando, vader van Kelvin Leerdam is?

Rechtsboven Marlon Grando de vader van Kelvin Leerdam als speler van S.V. Robin Hood.

 

Georginio Wijnaldum (Liverpool, Engeland),  Mikhail Rosheuvel (Al-Dhafra, VAE), Miquel Nelom (Willem II, Nederland) en Gregory van Engel (oud-international van Suriname) allemaal neven zijn van Kelvin Leerdam?

Kelvin Leerdam graag op bezoek gaat bij de Utrechtse amateurclub Faja Lobi?

 

VOLGT U NATIO AL OP INSTAGRAM?

View this post on Instagram

DOELSTELLING BEHAALD: KWALIFICATIE GOLD CUP 2021 EEN FEIT DOOR RICARDO BRUCE & KEVIN PLEIN Tijdens de tweede HOLLAND TOUR onder leiding van Dean Gorre sprak de bondscoach onder andere de volgende woorden: “Voetbal verbindt Surinamers – zowel binnen als buiten het land – en vergroot de nationale trots.” Het fundament onder het huidige succes van Team Natio heeft vooral te maken met positivisme in en rondom het team gekoppeld aan een duidelijke visie van de technische staf. De spelers voerden vervolgens uit wat er van ze werd verlangd. Al concluderend een dikke pluim voor de drie-eenheid spelers, technische staf en fans die op een fantastische manier elkaar aanvulden. HISTORISCHE PLAATSING NA VERDIENDE ZEGE Afgelopen nacht wist Suriname dat het aan een gelijkspel genoeg had om zich definitief te kwalificeren voor het eindtoernooi waar het zich nooit voor plaatste. In 1960, 1977 en 1985 werd er deelgenomen aan toernooien die voorafgingen aan de huidige CONCACAF Gold Cup. Het werd een overwinning in de op voorhand lastige uitwedstrijd tegen Nicaragua in Managua. De 1-2 overwinning was verdiend. Een bekeken schuiver van flankspeler Ivenzo Comvalius bracht de verlossende 0-1 voorsprong. Dit was tevens de ruststand. Nieuwkomer Nigel Hasselbaink leek de wedstrijd in het slot te gooien na een prachtige actie: aanname, lichte versnelling en geplaatst schot in de hoek: 0-2. Zeven minuten later was het Rigoberto Fuentes met de aansluitingstreffer. Uiteindelijk veranderde er niets meer in de score en was er een groot feest bij onze spelers en technische staf. Door het sportpaspoort is het mogelijk voor voetballers van Surinaamse komaf om voor Suriname uit te komen. Na Nigel Hasselbaink zal waarschijnlijk Kelvin Leerdam gaan aansluiten bij Team Natio. De taak van de SVB en technische staf is duidelijk: grijp deze fantastische kans met beide handen aan en formeer een zo sterk mogelijk team richting de Gold Cup in 2021. LET’S GO, NATIO! #suriname

A post shared by Natio Suriname ?? (@natiosuriname.sr) on

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top