in de media

DE VOETBALPRESTATIES VAN CURACAO BEWIJZEN DE NOODZAAK VAN DE DUBBELE NATIONALITEIT

Een geweldige prestatie van Curaçao: plaatsing zich voor de kwartfinale van de Gold Cup. Het team van Remko Bicentini maakte de broodnodige gelijkmaker in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Jamaica (1-1) en zal aantreden tegen de VS, het gastland van deze editie.

De opmars van Curaçao is interessant om te volgen. Waarom eigenlijk?

1| 13 van de 23 selectiespelers hebben een verleden in de Eredivisie of zijn er nog steeds actief:
Eloy Room
(PSV), Cuco Martina (Everton, afgelopen seizoen verhuurd aan Feyenoord), Jurich Carolina (NAC Breda, afgelopen seizoen verhuurd aan FC Den Bosch), Darryl Lachman (PEC Zwolle), Elson Hooi (ADO Den Haag), Gervaine Kastaneer (Coventry City, afgelopen seizoen actief voor NAC Breda), Jafar Arias (FC Emmen), Charlison Benschop (FC Ingolstadt, afgelopen seizoen verhuurd aan De Graafschap), Leandro Bacuna (Cardiff City, voormalig speler van FC Groningen), Jarchinio Antonia (AEL Limassol, voormalig speler van ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en FC Groningen), Roly Bonevacia (Western Sydney Wanderers, voormalig speler van Ajax, NAC Breda en Roda JC), Kenji Gorré (GD Estoril Praia, voormalig speler van ADO Den Haag), Michael Maria (Charlotte Independence, voormalig speler van FC Twente).

2| Stapsgewijs bouwen met hulptroepen (dubbele nationaliteit) zorgt voor succes op de lange termijn:
Als referentiepunt nemen we het jaar 2017. In dit jaar nam Curaçao voor de eerste keer in haar geschiedenis deel aan de Gold Cup, destijds een wonderbaarlijke prestatie. Er werd drie keer verloren (alle wedstrijden met 0-2), maar het begin van een succesvollere periode was aangebroken. In juni 2019 werd de eerste prijs met de huidige generatie voetballers binnengesleept: het King’s Cup Toernooi in Thailand werd gewonnen door Bicentini en zijn mannen na zeges op India en Vietnam. Criticasters zullen wijzen op het gegeven dat het maar een voorbereidingstoernooi betrof, maar elke prijs voor een nietige voetbalnatie is meer dan welkom. Iets winnen is namelijk nooit vervelend en smaakt altijd naar meer. De bekroning van de goed ingeslagen weg is een plek in de kwartfinale van de Gold Cup.

Bondscoach Dean Gorré liet zich in een interview met Natiosuriname.sr in 2016 al eens eerder uit over de kwestie van de dubbele nationaliteit. “Ik ben hier al dertig jaar mee bezig. Mijn mening is dat we hier niet zo moeilijk over moeten doen. Eigenlijk moet het volgende gebeuren. Een speler met een vader, moeder, opa of oma van Surinaamse afkomst kwalificeert diegene om voor Suriname uit te komen. Een paspoort in dit verhaal is niet het allerbelangrijkste. Het is puur een vorm van identificatie.’’

Wij sluiten ons volledig aan bij bovenstaande woorden.

Natio is onder Dean Gorré zelfbewuster en professioneler geworden. Het belegde trainingskamp van vorig jaar (2018, Rijswijk) toonde de weg aan die hij wil inslaan. Door te oefenen tegen tegenstanders als FC Den Bosch, Sparta Rotterdam en Almere City kon het team van Gorre, Mangalie en Verwey zich meten met betere teams. De grootste winst werd behaald in het voetballende en mentale gedeelte. Tegen al deze ploegen werd verloren, maar geen enkel team speelde Natio weg. De resultaten van de wedstrijden werden per wedstrijd beter. Dit duidt op voetbaltechnische, maar ook mentale groei. Zijn sympathieke manier van omgang met de pers, het enthousiast aansturen van zijn spelers, samen met de overige leden van de technische staf en zijn professionele benadering van zijn vak (de bondscoach heeft zich in Suriname gevestigd) geeft een uitstekend voorbeeld aan zijn spelers.

Het enige wat ontbreekt is buitenlandse hulp. Bondscoach Gorre kan, als hij een beroep mag doen op o.a. Surinaamse spelers uit de Eredivisie zonder interland, een beter team formeren. Maar daar is de dubbele nationaliteit voor nodig. De Surinaamse politiek hoeft alleen maar te kijken naar het beleid van Curaçao. Trainer Remko Bicentini kan werken met een mix. Drie spelers zijn actief in Curaçao,  de rest in het buitenland. Zou Natio dit ook kunnen toepassen? Ja! (zodra de dubbele nationaliteit wordt ingevoerd…)

Veel (voetbal)succes toegewenst aan Curaçao! Bericht aan de Surinaamse politiek: ontwaak uit de slaapstand en zet de dubbele nationaliteit op de agenda.

LET’S GO, NATIO!

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top