Throwback

Humphrey Mijnals – De eerste Surinamer in het NL elftal

Mijnals omhaal

De eerste Surinamer in het NL elftal

Op 3 april 1960 debuteerde Humphrey Mijnals, als eerste Surinaamse voetballer ooit, voor het Nederlands Elftal in een wedstrijd tegen Bulgarije. Mijnals, bijgenaamd Minna, is vooral beroemd vanwege een omhaal (bicycle-kick) die hij in deze wedstrijd in het eigen doelgebied maakte, nadat de bal na een doelpoging van één van de Bulgaren via de lat weer het veld in kwam.

Met de Surinaamse voetbalclub SV Robin Hood werd hij viermaal landskampioen (1953-1956). Mijnals’ eerste professionele internationale voetbalactiviteiten waren in Brazilië gedurende een half jaar. Hierna keerde hij terug naar Suriname. Voor zijn overkomst in 1956 naar USV Elinkwijk kreeg hij 15.000 gulden tekengeld terwijl zijn club een transfersom van 3000 gulden ontving. De club contracteerde meer Surinaamse voetballers, samen bekend geworden als het “klavertje vijf”. Behalve de broers Humphrey en Frank Mijnals waren dat Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charly Marbach. Daarna speelde hij voor DOS en SC ‘t Gooi.

De omhaal van Humphrey Mijnals #Suriname #natiosuriname #nederlandselftal #svrobinhood #elinkwijk #spectaculairedubbeltrap #omhaal #1stesurinamerinhetnederlandselftal #surinaamsvoetballervandeeeuw #held

See this Instagram video by @natiosuriname.sr * 10 likes

Interlands

In totaal speelde Mijnals voor Nederland ‘slechts’ drie interlands, waaronder eentje tegen Suriname, omdat hij in conflict raakte met de KNVB. Het conflict rees na een oefentrip naar Zuid- en Midden Amerika. Tegenover een journalist deed hij zijn beklag over het vertoonde spel en selectiebeleid, waarna hij door de bond op de lijst van ongewenste spelers werd geplaatst.

Surinaams nationaal elftal

Daarnaast speelde hij 45 keer in het Surinaams nationaal elftal al is onduidelijk hoeveel van die wedstrijden als officiële interland gelden. Na zijn spelersloopbaan werd hij actief als trainer van de Utrechtse amateurclub Faja Lobi die geheel bestond uit Surinaamse Nederlanders.

Beste Surinaamse voetballer

Mijnals woont na een halve eeuw nog steeds in Nederland en is inmiddels uitgeroepen tot beste Surinaamse voetballer van de twintigste eeuw – dus vóór Ruud Gullit, Clarence Seedorf of Frank Rijkaard. Ook heeft hij de stadspenning van Utrecht gekregen als dank voor zijn bewezen diensten.

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top