Column

Suriname moet Trinidad & Tobago achterna

Een blik op de officiële ranglijst van de FIFA laat zien dat Suriname nog steeds een voetbaldwerg is. Met een totaal aantal punten van 131 bivakkeert het Zuid-Amerikaanse land nog steeds in de achterhoede van het mondiale voetbal. Ingeklemd tussen Maleisië en Guam. Dat soort landen. Dan weet je het wel.

Leo Beenhakker werd in 2005 aangesteld door het slecht presterende Trinidad & Tobago. In de kwalificatiereeks leek het land te floppen. De eigenzinnige Nederlander zorgde echter voor een megastunt door zich voor de eerste keer in de historie van het land te plaatsen voor het WK. Op het wereldkampioenschap in Duitsland werd alleen tegen Zweden een puntje behaald. Dat Engeland en Paraguay vervolgens te sterk bleken, kon geen mens op de eilandengroep iets schelen. Om in de lijn van Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, te blijven: deelnemen is belangrijker dan winnen.

Ik zie parallellen met Suriname. Of misschien wil ik die wel zien. Geografisch, vanwege het lage inwonertal en de ligging. Sportief, want geen rijk verleden op voetbalgebied. De grootste verschillen zijn dat Suriname nooit een WK heeft gehaald en nooit een toptrainer heeft gehad. Een toptrainer voor Natio Suriname kan werken als een positieve olievlek. Inderdaad een man als Beenhakker, oud-trainer van onder meer Ajax en Real Madrid.

Succes loopt synchroon met een goede organisatie en infrastructuur. Ik probeer een realist te zijn, maar dit weerhoudt me er niet van om te dromen over hoeveel (voetbal)goud Suriname in huis heeft. Alleen is het belangrijk dat dit proces wordt bewaakt en bestuurd door mensen met een Surinaams voetbalhart.

Dit zijn de toppers die ik voor deze taak heb geselecteerd.

Clarence Seedorf als technisch directeur van de Surinaamse Voetbalbond. Een topper met internationale uitstraling en tevens maatschappelijke betrokkenheid bij Suriname. Deze man straalt in alles uit dat hij meer is dan voetbal.

De uitstapjes van Frank Rijkaard moeten nu maar klaar zijn. Kom eens een keer thuis. Als hoofdtrainer bezit hij een cocktail van rust, intelligentie en kennis. Geschikt dus.

Assistent Henk ten Cate. Was al de hooggewaardeerde sidekick van Rijkaard bij FC Barcelona. Dit duo heeft al bewezen te kunnen samenwerken. Ten Cate is ervaren en een goede aanvulling op de hoofdtrainer.

De technische staf wordt aangevuld met Winston Bogarde en Edgar Davids. Deze twee verdedigende tijgers voegen onverzettelijkheid toe aan deze technische staf.

Clarence, meneer Beenhakker staat open voor een gesprek. Geloof mij nou maar.

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top